Ondanks taalbarrière komt boodschap goed over

Projecten ›› Rotterdam ›› 2017 ›› Ondanks taalbarrière komt boodschap goed over
“But how do the kids understand what we say?” Tijdens de training waren de internationale studenten van Unicef een beetje bang voor de taalbarrière. Na geruststellende woorden van Juf Eliza twijfelden de studenten nog steeds. “Spreken kinderen uit groep 7 al Engels?” vroegen de studenten zich af voor de eerste bedenk- en doesessie. De leerlingen die goed waren in Engels hielpen de klasgenoten die iets minder goed waren met vertalen. Volgens de juf gaf juist dit element een extra dimensie aan het project: ”De focus ligt nog meer op samenwerking, projectmatig werken én concentratie, dat maakt dit project zo waardevol voor iedereen. De samenwerking verloopt echt heel goed!” De sessies begonnen altijd met een knuffel en een high five. Janice van 11 vroeg zich af: “Juf, waarom komen ze niet elke week?”

De leerlingen hebben door middel van korte toneelstukjes aan de groepen 3 tot en met 6 laten zien wat wenselijk gedrag is op het schoolplein, hoe je veilig kunt spelen in het park en waar je op moet letten bij de tramhalte naar de school. “Hier ontstaan vaak gevaarlijke situaties, kleine kinderen kijken niet goed uit bij het water of steken op het laatste moment over als er een tram komt”, aldus de 11-jarige Koutar. De studenten zijn trots op de kinderen en het uiteindelijke resultaat, de impact was groot. De klas heeft met humor en een serieuze ondertoon bewezen dat ze een belangrijke boodschap over kunnen brengen op jonge kinderen.
Wijk en stad: IJsselmonde, Rotterdam
School: OBS de Kubus