Een beter milieu begint bij plastic tasjes

Projecten ›› Utrecht ›› 2017 ›› Een beter milieu begint bij plastic tasjes
Groep 7 van de Da Costa school in Kanaleneiland is een super enthousiaste klas, dat werd direct duidelijk. Tijdens de eerste Bedenk & Doe sessie vroegen we wat er slechter was voor het milieu, vlees of groente. Fatoumata stak meteen haar vinger op: “Vlees is slechter dan groente, want als je vlees op de barbecue bakt komt er heel veel rook vanaf!” Achraf keek daar anders tegenaan: “Ik vind dat groente slechter voor de aarde, want ik vind het niet lekker”.

De dillemma’s die we de kinderen voorschotelden, zetten ze aan het denken. Waar het ene dilemma zorgde voor een in koor geroepen antwoord, zorgde het andere voor discussie. Bij de keuze tussen een plastic of papieren tas kwam bijvoorbeeld tegen alle verwachting in plastic als winnaar uit de bus: “Papier is slecht, omdat daarvoor bomen gekapt moeten worden. En plastic blijft ook veel langer goed dan papier!”

Het enthousiasme van de kinderen werkte aanstekelijk. Vol goede moed gingen we van start met de vraag wat voor dingen in hun eigen buurt, Kanaleneiland, niet goed waren voor het milieu. In groepjes gingen we met de kinderen hun buurt in waar, uiteraard, de kinderen vooropgingen. Zij zouden ons eens even laten zien wat er allemaal in hun buurt te beleven is!

Onderweg mochten de kinderen vragen stellen aan voorbijgangers. Ietwat zenuwachtig, maar tegelijkertijd super stoer stapten er twee kinderen op een vuilnisman af. “Wat vindt u dat er verbeterd moet worden aan het milieu, meneer?” Aandachtig werd er door de een geluisterd naar het verhaal over zwerfvuil, ongedierte en boetes, terwijl de ander geconcentreerd noteerde.

"Het is erg bijzonder dat de kinderen zo enthousiast reageren op een onderwerp waar ze het normaal eigenlijk niet over hebben."Een beter milieu begint bij plastic tasjes, UtrechtIza Meijer, Studievereniging Storm

Eenmaal terug in de klas was het duidelijk: te veel afval op straat en te weinig groen. Daar moesten ze wat mee. Het plan werd een duurzame dag voor de kinderen, ouders en onze medestudenten, waarin de kinderen zelf meegebrachte oude potten omtoverden tot bloempotten. In de potten zaten zaadjes voor hun eigen groente, fruit en bloemen.

Op de dag zelf waren er ook vegetarische hapjes (zodat rook van de barbecue het milieu niet kon vervuilen) en prachtige posters gemaakt vol tekeningen en teksten over wat allemaal wel en niet goed is voor het milieu.

Ik vond het erg bijzonder hoe de kinderen zo enthousiast reageerden op een onderwerp waar ze het normaal eigenlijk niet over hebben. Dit maakte het leuk voor hen, maar ook voor ons omdat we hen zeker nieuwe dingen hebben geleerd!

Ook vond ik het supertof om te zien hoe een drukke klas soms zo gefocust kan zijn als je ze een leuke, soms “coole” taak geeft. Dan voelen ze zich zo ontzettend trots. Een mooi voorbeeld was toen Samia begon met rijmen voor een goede titel en haar idee uiteindelijk gekozen werd… Ze dook onder tafel van verlegenheid, maar trots dat ze was!

En nou en of ze trots mogen zijn die kids, want met z’n allen hebben ze hebben een topproject neergezet!
Geschreven door: Iza Meijer

Wijk en stad: Kanaleneiland, Utrecht