Jules Verne aan het roer

Projecten ›› Utrecht ›› 2015 ›› Jules Verne aan het roer
Studentenzeilvereniging Histos is met een commissie van maar liefst 14 studenten aan de slag gegaan met een Move-project in samenwerking met groep 7 van O.B.S Jules Verne. De kinderen van deze groep doen mee aan de Kinderraad Noord-West. Tijdens de eerste bijeenkomst van de Kinderraad is het thema ‘verkeersveiligheid’ gekozen, en hier gaan ze tijdens het Move-project ook mee aan de slag.

Wijklessen
Tijdens de wijklessen bedenken de kinderen en studenten een actieplan rondom het gekozen thema die ze vervolgens ook uit gaan voeren. Op deze manier willen zij een bijdrage leveren aan de veiligheid in de wijk Ondiep. De eerste les stond in het teken van elkaar en de wijk beter leren kennen, en dat is goed gelukt. Met een namenspel, spontane voorstelronde en een korte presentatie over de zeilvereniging leerden ze snel meer over elkaars leefwereld. En tijdens de wijkverkenning bekeken ze verschillende onveilige situaties en vertelden de kinderen over hun favoriete plekken.

Het doel van de tweede wijkles was een haalbaar plan opstellen om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. De les begon met een verkeersspel waar de kinderen veel energie van kregen voor de brainstorm. Aan fantasie ontbrak het de kinderen zeker niet; van bewegingssensoren die voor een hek zorgden wanneer je door rood fietste tot aan regenboog-zebrapaden. Momenteel worden alle ideeen die de kinderen bedachten bekeken. Een van de ideeen wordt in overleg met de gemeente verder uitgewerkt.

Tijdens de derde les werd er gewerkt aan een campagne over verkeersveiligheid in de wijk. Er zijn posters en flyers ontworpen en er is een route gemaakt waar de studenten en kinderen langs zullen gaan om te flyeren en bewoners te vertellen over hun project. Ook gaan ze mooie fietsbellen ontwerpen, zodat de kinderen met luid kabaal de route kunnen gaan fietsen om de aandacht te trekken tijdens het flyeren.

Resultaat
Op woensdagochtend 27 mei werd het project feestelijk afgesloten met een campagne in de omgeving van de school om aandacht te trekken voor verkeersveiligheid. De kinderen fietsten hun zelfgemaakte route en met hun versierde fietsbellen zorgden zij dat de campagne aan niemands aandacht voorbij ging.

Verbindende activiteit
De meeste kinderen uit de klas hadden nog nooit in een zeilboot gezeten, dus iedereen was laaiend enthousiast over de zeildag op de Loosdrechtse Plassen!

Studenten: Histos
Kinderen: O.B.S. Jules Verne