Kleurrijk picknicken

Projecten ›› Leiden ›› 2017 ›› Kleurrijk picknicken
"Ik vond het geweldig haar toen zo te zien stralen en dat je kinderen zo echt kunt laten zien waartoe ze in staat zijn"Kleurrijk picknicken , LeidenMarlou Haak, SSR

De kinderen van de klas
Vanaf het begin merkte ik al dat de kinderen van de WeekendKlas van JES Rijnland onwijs leergierig zijn. Aan deze leergierigheid hebben we heel veel gehad tijdens het opzetten van dit project. Zo toonden de kinderen ook veel interesse tijdens de wijkverkenning waarbij ze de bewoners veel vragen stelden. Hierdoor kwamen we veel te weten over hoe het stond met de ontmoeting en contact in de verschillende wijken, waar we ons plan op hebben gebaseerd.

Tijdens de bedenk-en doesessies hebben de kinderen veel kanten van zichzelf laten zien. Zo kan een meisje van de WeekendKlas, Raya, soms een beetje stil en teruggetrokken zijn. Tijdens de laatste bedenk- en doesessie waarbij we kinderen ontwerpen lieten maken was ze echter helemaal in haar element. Ze zei me dat ze meteen al wist wat ze ging maken, ze hoefde geen inspiratie meer op te doen. Ik liet haar groepje stemmen wiens tekening het beste was en iedereen koos die van haar! Ik vond het geweldig haar toen zo te zien stralen en dat je kinderen zo echt kunt laten zien waartoe ze in staat zijn.

De picknciktafel
Na deze laatste bedenk- en doesessie was het al weer zo ver. Tijd voor actie! Op 24 mei gingen we samen met de kinderen en een professionele graffitikunstenaar aan de slag voor het Jacques Urlusplantsoen. De kinderen toverden met behulp van de kunstenaar een simpele picknicktafel om tot een echt kunstwerk. Ze gebruikten alle kleuren van de regenboog om het zo spetterend mogelijk te maken. Ze vonden het heel leuk om iets voor de buurt te doen en ze waren erg geconcentreerd en gedreven. Ze deden echt hun best! Het idee van het opknappen van de picknicktafel en het ontwerp is allemaal door de kinderen zelf bedacht. Het was prachtig om te zien hoe ze ervan genoten na al die tijd te hebben gebrainstormd hun idee echt tot leven te brengen.

Veel mensen uit de buurt kwamen een kijkje nemen, en zelfs wethouder Marleen Damen kwam langs. Na het zien van de omgetoverde picknicktafel waren de buurtbewoners zo enthousiast dat ze dit wel op meer plekken zouden willen. Zoals de voorzitter van de bewonersvereniging, die zei “Ik vind dit zo gezellig, dit moet met alle bankjes in dit park gebeuren. Ik ga de gemeente vragen of dat mogelijk is.” Dit vonden we allemaal heel leuk om te horen natuurlijk! Wat ik zo gaaf vond is hoeveel energie je uit het enthousiasme van kinderen kunt halen die echt iets willen bereiken. Door elkaar hiermee te stimuleren hebben we echt iets moois neer gezet!
Geschreven door: Marlou Haak

Wijk en stad: Zuid-West, Leiden