Anti-pest kunstwerk voor een vreedzame school

Projecten ›› Utrecht ›› 2017 ›› Anti-pest kunstwerk voor een vreedzame school
De kinderen reageerden erg enthousiast op de studenten tijdens het eerste kennismakingsspel: Het krantenmeppen viel goed in de smaak! Ook de verschillen tussen de basisschool en studeren werden vol ongeloof opgenomen: “Met 250 mensen in één klas?! Maar waar staan de tafels dan?” vroeg Chaimae, een van de leerlingen.

Achteraf werd er gebrainstormd over wat er zou kunnen veranderen om de veiligheid en het welzijn in de wijk te bevorderen. Bij de kinderen ontbrak het niet aan creativiteit en de ideeën bleven maar komen. Uiteindelijk stond een bijdrage aan het speelplein op de eerste plek, maar dit idee werd op het randje gevolgd door het anti pest beleid.

Door het samen bedenken en opstellen van een aantal regels, wilde de kinderen het pesten op het schoolplein tegengaan. Het schoolplein zal zo een plek worden waar pesten niet meer voor zal komen, ook niet na schooltijd wanneer het schoolplein openbaar voor de wijk wordt gesteld. Iedereen is welkom, zolang er maar samen vreedzaam gespeeld wordt. Daar stonden alle kinderen achter.

Na veel overleggen met de kinderraad en de kinderen van de zeven gaven is een mooie compromis bedacht: Een schildering op het schoolplein welke het pesten tegen moet gaan en pestcontracten voor het vredig samen spelen op het schoolplein.

Het was leuk om te zien hoe de kinderen in een volgende sessie aan de slag gingen met tekeningen om zo allemaal een stukje van de grondschildering te kunnen maken. Het ontwerp was dan ook geweldig, het was voor alle kinderen duidelijk dat er van ieder van hun een stukje in zat. “Kijk dan dat heb ik getekend” kwam heel de dag voorbij. Vol trots wezen de kinderen hun tekening aan in het ontwerp en zij konden niet wachten tot het schilderen.

De dag van de uitvoerging was een top dag! Het weer zat mee en de kinderen wilde graag aan de slag. In groepjes hebben zij allemaal op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan het door hun ontworpen kunstwerk.

Uiteindelijk is er een mooi resultaat neergezet waar de kinderen duidelijk trots op waren. Ook de kinderen uit andere klassen bleven om de schildering heen hangen. Zo zei een meisje uit groep drie: ”Als ik later in groep 7 zit, mag ik dit dan ook gaan doen?”.

Voor mij was het echt leerzaam om te doen. Vooral dat de kinderen zo graag wilde werken aan het pesten en zij precies konden vertellen waarom dit nu zo belangrijk was. Het zijn slimme kinderen die er graag voor elkaar zijn en elkaar helpen. Hier kunnen wij als studenten vaak zelfs nog veel van leren.
Geschreven door: Pleun Smidt

Startdatum project: