Samen klimmen naar de top

Projecten ›› Amsterdam ›› 2016 ›› Samen klimmen naar de top
Om te voorzien in meer leuke, sociale en sportieve activiteiten voor kinderen in Geuzenveld, werd de Timotheusschool gekoppeld aan de studentenklimvereniging ASAC, een vereniging waar veel sportgekke studenten graag met de groep van de Timotheusschool aan de slag wilden gaan. De energie van de kinderen kwam goed van pas voor dit sportieve project.

Meer sportieve activiteiten
Tijdens de bedenk- en doesessies was er genoeg ruimte om elkaar beter te leren kennen. De studenten stelden zich bij de eerste sessie voor met een zelfgemaakte film over hun studentenleven. Daarna was het tijd voor een interactieve quiz over de studenten, waarbij de kinderen bijvoorbeeld moesten raden wie van de vijf studenten ooit in het buiteland had gewoond en wie er aan het trainen was voor een hardloopwedstrijd. In de tweede en derde sessies was er ruimte voor een rondleiding door de wijk en brainstormden de kinderen onder begeleiding van de studenten in kleine groepjes over ideeën voor de buurt. Na een middag waarbij de studenten en kinderen gingen slacklinen, een sport waarbij je over een strakgespannen band tussen twee bomen of palen van de ene naar de andere kant moet lopen zonder te vallen, was het voor de kinderen duidelijk dat er eigenlijk maar weinig leuke activiteiten in de wijk waren. Tijdens de daarop volgende brainstormsessies werden daarom de gaafste plannen bedacht om hier verandering in te brengen.

"Wanneer mogen we weer met jullie klimmen?"Samen klimmen naar de top, AmsterdamSezgin, leerling

Helemaal naar boven
Vanaf het begin was het voor de studenten duidelijk dat zij de kinderen wilden meenemen naar Mountain Network, de klimhal waar de studenten vrijwel dagelijks te vinden zijn. Daar konden zij groep 8 de basisvaardigheden van het klimmen aanleren. Bij binnenkomst keken de kinderen hun ogen uit. De hoge muren maakten gelijk indruk en leidden tot groot enthousiasme. De studenten en enkele medeklimmers hielpen de kinderen zekeren, zodat zij goed vastzitten en gaven nog enkele tips voordat de kinderen omhoog mochten. Al snel bereikten de eerste kinderen onder luid applaus de top. Voordat de kinderen na twee uur intensief klimmen weer naar school werden gebracht was er nog een gezonde lunch die de studenten hadden voorbereid. Zo konden zij weer vol energie de klas in.

Sporten doe je samen
Dankzij de inzet van de kinderen en studenten lukte het om op de sport- en spelkermis een opblaasbare stormbaan, hindernisbaan en zelfs een hoge verplaatsbare klimmuur neer te zetten. Met name bij de klimmuur stond de hele middag een rij kinderen te wachten op hun beurt. De sport- en spelkermis werd goed bezocht, zelf de kleintjes uit de buurt kwamen vol bewondering kijken naar de grote klimmuur die midden op het sportpark was neergezet. Ondanks dat het weer niet helemaal meewerkte, was het een geslaagde en sportieve dag en hebben kinderen van verschillende klassen en scholen met elkaar gespeeld en gesport. Tussen al het gespeel en gesport door kon er worden gepauzeerd bij het verzamelpunt waar de studenten en kinderen gezorgd hadden voor voldoende gezonde snacks en drinken. Bij het afscheid gaven de kinderen van de Timotheusschool aan dat zij, net als de studenten, maar al te graag willen leren klimmen: “komen jullie ons dan weer les geven?”.

Kinderen: Timotheusschool
Studenten: ASAC